Bahaya Gula Putih
Gula putih atau gula pasir ialah bahan yang digunakan untuk menambah rasa manis dalam makanan dan minuman. Ia ditambahkan semasa penyediaan makanan dan minuman atau ketika proses pembuatan.
Gula
yang sering digunakan di dalam kehidupan seharian berasal daripada
tebu. Jenis gula ini sering diguna sebagai agen memaniskan pelbagai jenis minuman
seperti kordial, sirap, minuman berkarbonat dan jus buah-buahan. Gula juga diguna sebagai pemanis dalam sektor pembuatan makanan seperti biskut, jem, kek, coklat, aiskrim dan makanan lain.
Pengambilan makanan atau minuman yang
mengandungi terlalu banyak gula yang ditambah boleh menyebabkan masalah
kesihatan dan dikenal pasti sebagai punca utama penyakit kencing manis|diabetes.
Kajian yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan mendapati ramai rakyat Malaysia
mengambil sekitar 125 grams sehari, jauh melebihi daripada
jumlah yang disarankan iaitu 50grams sehari.
Menurut kajian terdapat lebih 50 kesan negatif kepada seseorang yang sering mengambil gula secara berlebihan yang bukan sahaja melibatkan mereka yang sudah berumur tetapi semua golongan, dewasa dan remaja, tidak terkecuali juga golongan kanak-kanak.
1. Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit)
2. Mengganggu imbangan galian atau mineral dalam tubuh
3. Meningkatkan paras adrenalin dalam kalangan kanak-kanak
yang menyebabkan mereka menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal
14. Meningkatkan risiko berlakunya kanser kolon (usus besar).
15. Menjadi faktor utama kepada kanser pundi hempedu kesihatan
16. Meningkatkan tahap glukosa dengan cepat
17. Melemahkan penglihatan
18. Meningkatkan paras serotonin yang boleh menyempitkan pembuluh darah
28. Penyebab lelah
29. Pembentukan batu dalam ginjal (batu karang)
30. Penyebab jangkitan yis atau kandidiasis
31. Penyebab pembentukan batu karang hempedu
32. Penyebab sakit jantung iskemik
33.
Penyebab sakit apendiks
1. Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit)
2. Mengganggu imbangan galian atau mineral dalam tubuh
3. Meningkatkan paras adrenalin dalam kalangan kanak-kanak
yang menyebabkan mereka menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal
4. Menyebabkan berasa mengantuk dan kurang cergas bagi sesetengah kanak-kanak
5. Menjejaskan pencapaian
kanak-kanak dalam pelajaran
6. Meningkatkan paras trigliserid
7. Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
8. Merosakkan buah pinggang
6. Meningkatkan paras trigliserid
7. Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
8. Merosakkan buah pinggang
9. Mengurangkan kandungan
kolestrol yang baik (HDL)
10. Menggalakkan pertumbuhan kolestrol bahaya (LDL)
11. Mengurangkan kromium dan kuprum dalam badan
12. Mengganggu penyerapan kalsium dan magnesium oleh sistem badan
10. Menggalakkan pertumbuhan kolestrol bahaya (LDL)
11. Mengurangkan kromium dan kuprum dalam badan
12. Mengganggu penyerapan kalsium dan magnesium oleh sistem badan
13.
Menyebabkan kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat dan kanser dubur
14. Meningkatkan risiko berlakunya kanser kolon (usus besar).
15. Menjadi faktor utama kepada kanser pundi hempedu kesihatan
16. Meningkatkan tahap glukosa dengan cepat
17. Melemahkan penglihatan
18. Meningkatkan paras serotonin yang boleh menyempitkan pembuluh darah
19.
Menjadi penyebab kepada hipoglisemia
20. Penyebab kepada perut berasid
21. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari
22. Mempercepatkan proses penuaan, kulit berkedut dan uban pada rambut
23. Merosakkan gigi
24. Penyumbang utama masalah kegemukan (obesiti)
25. Meningkatkan risiko penyakit crohn dan kolitis berulser
26. Penyebab bengkak saluran usus dalam kalangan pesakit gastrik
27. Penyebab arthritis
20. Penyebab kepada perut berasid
21. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari
22. Mempercepatkan proses penuaan, kulit berkedut dan uban pada rambut
23. Merosakkan gigi
24. Penyumbang utama masalah kegemukan (obesiti)
25. Meningkatkan risiko penyakit crohn dan kolitis berulser
26. Penyebab bengkak saluran usus dalam kalangan pesakit gastrik
27. Penyebab arthritis
28. Penyebab lelah
29. Pembentukan batu dalam ginjal (batu karang)
30. Penyebab jangkitan yis atau kandidiasis
31. Penyebab pembentukan batu karang hempedu
32. Penyebab sakit jantung iskemik
34. Merangsang
tanda-tanda multiple sclerosis
35. Penyebab vena varikos
36. Meningkatkan tindakbalas glukosa dan insulin kepada pengamal pil pencegah kehamilan
37. Penyebab sakit gusi
38. Penyumbang kepada osteoporosis
39. Penyebab air liur menjadi berasid
40. Penyebab kemerosotan sensitiviti insulin
36. Meningkatkan tindakbalas glukosa dan insulin kepada pengamal pil pencegah kehamilan
37. Penyebab sakit gusi
38. Penyumbang kepada osteoporosis
39. Penyebab air liur menjadi berasid
40. Penyebab kemerosotan sensitiviti insulin
41. Penyebab kemerosotan toleransi glukosa
42. Mengurangkan hormon tumbesaran
43. Meningkatkan kolestrol dalam badan
44. Meningkatkan tekanan darah sistolik
45. Menyebabkan struktur protein bertukar sehingga mengganggu penyerapan
42. Mengurangkan hormon tumbesaran
43. Meningkatkan kolestrol dalam badan
44. Meningkatkan tekanan darah sistolik
45. Menyebabkan struktur protein bertukar sehingga mengganggu penyerapan
protein oleh tubuh
46. Penyebab alergi terhadap makanan
47. Penyumbang utama kepada penyakit kencing manis
48. Penyebab keracunan darah semasa hamil
49. Penyebab ekzema kepada kanak-kanak
50. Penyebab penyakit kardiovaskular
51. Melemahkan struktur DNA
52. Penyebab katarak
53. Penyebab emifisema
54. Penyebab arteriosclerosis
55. Penyebab pembentukan radikal bebas dalam aliran darah
56. Penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya
57. Penyebab sel hati terbahagi dan ini meningkatkan saiz hati
58. Meningkatkan paras lemak dalam hati
59. Menyebabkan saiz buah pinggang membesar
60. Memberikan tekanan tinggi kepada pankreas dan akan merosakkannya
61. Meningkatkan retensi cecair dalam badan
62. Penyebab sembelit
63. Penyebab rabun jauh
64. Penyebab hipertensi
65. Penyebab sakit kepala
66. Mengganggu kemampuan berfikir
67. Penyebab kemurungan
68. Meningkatkan tindakbalas insulin
69. Penyebab penapaian bakteria dalam usus
70. Penyebab ketidakseimbangan hormon
71. Meningkatkan risiko darah beku dalam badan
72. Meningkatkan risiko sakit Alzheimer
Salah satu cara terbaik untuk menggantikan gula putih di dalam makanan dan minuman ialah RCC Sweetener Stevia. Ia adalah esktrak semulajadi daripada tubuhan stevia yang yang diproses ke dalam bentuk cecair untuk memudahkan penggunaannya dan dibawa ke mana sahaja destinasi anda. Ia adalah 3 kali ganda lebih manis daripada gula putih, mengandungi '0' kalori dan bertindak sebagai penstabil kandungan gula di dalam darah.
46. Penyebab alergi terhadap makanan
47. Penyumbang utama kepada penyakit kencing manis
48. Penyebab keracunan darah semasa hamil
49. Penyebab ekzema kepada kanak-kanak
50. Penyebab penyakit kardiovaskular
51. Melemahkan struktur DNA
52. Penyebab katarak
53. Penyebab emifisema
54. Penyebab arteriosclerosis
55. Penyebab pembentukan radikal bebas dalam aliran darah
56. Penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya
57. Penyebab sel hati terbahagi dan ini meningkatkan saiz hati
58. Meningkatkan paras lemak dalam hati
59. Menyebabkan saiz buah pinggang membesar
60. Memberikan tekanan tinggi kepada pankreas dan akan merosakkannya
61. Meningkatkan retensi cecair dalam badan
62. Penyebab sembelit
63. Penyebab rabun jauh
64. Penyebab hipertensi
65. Penyebab sakit kepala
66. Mengganggu kemampuan berfikir
67. Penyebab kemurungan
68. Meningkatkan tindakbalas insulin
69. Penyebab penapaian bakteria dalam usus
70. Penyebab ketidakseimbangan hormon
71. Meningkatkan risiko darah beku dalam badan
72. Meningkatkan risiko sakit Alzheimer
Salah satu cara terbaik untuk menggantikan gula putih di dalam makanan dan minuman ialah RCC Sweetener Stevia. Ia adalah esktrak semulajadi daripada tubuhan stevia yang yang diproses ke dalam bentuk cecair untuk memudahkan penggunaannya dan dibawa ke mana sahaja destinasi anda. Ia adalah 3 kali ganda lebih manis daripada gula putih, mengandungi '0' kalori dan bertindak sebagai penstabil kandungan gula di dalam darah.
No comments:
Post a Comment